Wigilijne gotowanie z KGW - książka kucharska

Cztery spotkania, cztery subregiony, kilkadziesiąt potraw świątecznych ściśle związanych z lokalną tradycją kulinarną – to akcja pn.: „Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego”.

Województwo Podlaskie od lat wspiera rozmaite działania promujące produkt lokalny i dziedzictwo kulinarne regionu, inicjując wielokrotnie przedsięwzięcia, które w swoim zamyśle mają przybliżać wielokulturowość, a co za tym idzie, różnorodność podlaskiej kuchni. To m.in. coroczne konkursy na tradycyjny stół wigilijny i wielkanocny skierowane do podlaskich Kół Gospodyń Wiejskich. Bogactwo i zróżnicowanie potraw przygotowywanych na te najważniejsze w religijnym kalendarzu święta spowodowały, że i w 2022 roku PCPL postanowiło przybliżyć mieszkańcom województwa kulinarne tradycje bożonarodzeniowe obecne w województwie. Stąd akcja „Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego”.

Cztery spotkania poświęcone czterem filarom tradycyjnego stołu świątecznego: dania postne, rybne i z użyciem kiszonej kapusty, dnia mięsne oraz świąteczne słodkości. Przygotowania tych potraw – i to na bazie produktów wytworzonych przez podlaskich producentów - podjęły się podlaskie gospodynie. Nie tylko przyrządziły konkretne dania, ale przeprowadziły pokazy i warsztaty kulinarne dla uczestników otwartych i całkowicie bezpłatnych spotkań.

Na ich kanwie powstała wigilijna książka kucharska zawierająca przepisy na pierogi, ryby, mięsa i ciasta. Zgodnie z tradycją świątecznego stołu jest ich 12, a pochodzą z południa, centrum i północy województwa, z kuchni polskiej, litewskiej, z terenu nadbużańskiego i wprost z Puszczy Knyszyńskiej. Oprócz receptur przygotowane zostały także zdjęcia i filmy instruktażowe do każdej z potraw, aby można je było odtworzyć we własnej kuchni.

Podczas spotkań zaprezentowano przepisy:

Drożdżowe pierogi z mięsem

Krokiety z mięsem i kapustą

Rolada z kurczaka

Śledź pod cebulową pierzynką

Gwiazda drożdżowa z makiem

Uszka z grzybami

Paprykarz z karpia

Rosół z karpia z gałkami

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym

Kapusta wigilijna z grzybami (z dodatkiem suszonych śliwek)

Miodownik

Kuciukai (ślizykai, pl: śliżyki)

Rolada z wafli

Z ogromną przyjemnością polecamy również audycje TVP3 Białystok, które powstały przy okazji naszych spotkań kulinarnych.