Wigilijne gotowanie z KGW - książka kucharska
Cztery spotkania poświęcone czterem filarom tradycyjnego stołu świątecznego: dania postne, rybne i z użyciem kiszonej kapusty, dnia mięsne oraz świąteczne słodkości. Przygotowania tych potraw – i to na bazie produktów wytworzonych przez podlaskich producentów - podjęły się podlaskie gospodynie. Nie tylko przyrządziły konkretne dania, ale przeprowadziły pokazy i warsztaty kulinarne dla uczestników otwartych i całkowicie bezpłatnych spotkań.
Na ich kanwie powstała wigilijna książka kucharska zawierająca przepisy na pierogi, ryby, mięsa i ciasta. Zgodnie z tradycją świątecznego stołu jest ich 12, a pochodzą z południa, centrum i północy województwa, z kuchni polskiej, litewskiej, z terenu nadbużańskiego i wprost z Puszczy Knyszyńskiej. Oprócz receptur przygotowane zostały także zdjęcia i filmy instruktażowe do każdej z potraw, aby można je było odtworzyć we własnej kuchni.
Podczas spotkań zaprezentowano przepisy:
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym
Kapusta wigilijna z grzybami (z dodatkiem suszonych śliwek)
Kuciukai (ślizykai, pl: śliżyki)
Z ogromną przyjemnością polecamy również audycje TVP3 Białystok, które powstały przy okazji naszych spotkań kulinarnych.