Wigilijne gotowanie z KGW - książka kucharska
By święta były dla nas jedynie radością płynącą ze wspólnie spędzanych chwil w gronie najbliższych polecamy skorzystanie z naszej elektronicznej książki kucharskiej, która powstała z inicjatywy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego.
Grudzień i święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy okres roku. Prezenty pod choinką, pyszne świąteczne potrawy, śpiewanie kolęd, czas spędzony w gronie najbliższej rodziny i wiele innych elementów, które składają się na niepowtarzalny nastrój tych dni.
W przedświątecznym zabieganiu nasza książka przypomni kulinarne tradycje bożonarodzeniowe obecne w województwie podlaskim i pomoże przygotować tegoroczny, świąteczny stół.
Na książkę składa się 12 kulinarnych propozycji ze spotkań pn. „Wigilijne gotowanie z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego”. Przygotowania tych potraw – i to na bazie produktów stworzonych przez podlaskich producentów - podjęły się podlaskie gospodynie. Odwiedziliśmy je, poznaliśmy i spróbowaliśmy potraw ściśle związanych z lokalną, bożonarodzeniową tradycją kulinarną: dań postnych, mięsnych, rybnych i z użyciem kiszonej kapusty, a także wspaniałych, świątecznych słodkości.
Zaproponowane przez gospodynie potrawy pochodzą z południa, centrum i północy województwa, z kuchni polskiej, litewskiej, z terenu nadbużańskiego i wprost z Puszczy Knyszyńskiej. Oprócz receptur przygotowane zostały także zdjęcia i filmy instruktażowe do każdej z potraw, aby można je było odtworzyć we własnej kuchni.
Zachęcamy do skorzystania z nich, przygotowując tegoroczne święta. To będzie prawdziwie podlaska, kulinarna podróż świąteczna. Bez wychodzenia z pachnącego choinką domu.
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym
Kapusta wigilijna z grzybami (z dodatkiem suszonych śliwek)
Kuciukai (ślizykai, pl: śliżyki)
Z ogromną przyjemnością polecamy również audycje TVP3 Białystok, które powstały przy okazji naszych spotkań kulinarnych.