Rolada z wafli - Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach
Rolada z wafli - Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach
Składniki
- 1 paczka wafli kwadratowych
- 3-4 paczki herbatników zwykłych
- 1,5 op. galaretki, dowolny smak
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g mieszanki bakaliowej
- 250 g margaryny
Sposób przygotowania:
Każdy z wafli przekładamy zamoczoną w wodzie, czystą ściereczką kuchenną. Kładziemy jeden na drugi, by przeszły wilgocią. Herbatniki kruszymy na drobne kawałeczki w misce.
1,5 opakowania dowolnej galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.
Do garnka wkładamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aby nie dopuścić do wrzenia.
Do kakaowej masy dodajemy pokruszone herbatniki, bakalie, wlewamy galaretkę i wszystko delikatnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Nie gotujemy!
Wafle odwijamy z mokrych ściereczek. Na każdym z wafli rozsmarowujemy masę, układając jeden z na drugim. Następnie wszystko dociskamy i mocno przytrzymując - zwijamy kwadrat waflowy w wałek, formując tym samym roladę. Zostawiamy do ostygnięcia. Wówczas kroimy w grube plastry. Można roladę oblać polewą czekoladową i ozdobić orzechami.
Do przygotowania tej potrawy polecamy mąki z podlaskich młynów, np.:
PZZ - https://produkty.podlaskie.eu/pzz
czy Młynu w Suwałkach - https://produkty.podlaskie.eu/mlynsuwalki