Rolada z wafli - Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach

Rolada z wafli - Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach

kakaowa rolada z wafli polana czekoladą, na niej kandyzowane owoce w kolorach pomarańczowym, niebieskim, żółtym. Rolada leży na desce do krojenia, ucięte są dwa kawałki, pod deką biała ludowa serwetka, obok leży gałązka świerku i dwie połówki pomarańczy

Składniki

  • 1 paczka wafli kwadratowych
  • 3-4 paczki herbatników zwykłych
  • 1,5 op. galaretki, dowolny smak
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g mieszanki bakaliowej
  • 250 g margaryny 

Sposób przygotowania:
Każdy z wafli przekładamy zamoczoną w wodzie, czystą ściereczką kuchenną. Kładziemy jeden na drugi, by przeszły wilgocią. Herbatniki kruszymy na drobne kawałeczki w misce.

1,5 opakowania dowolnej galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. 

Do garnka wkładamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aby nie dopuścić do wrzenia. 

Do kakaowej masy dodajemy pokruszone herbatniki, bakalie, wlewamy galaretkę i wszystko delikatnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Nie gotujemy!

Wafle odwijamy z mokrych ściereczek. Na każdym z wafli rozsmarowujemy masę, układając jeden z na drugim. Następnie wszystko dociskamy i mocno przytrzymując - zwijamy kwadrat waflowy w wałek, formując tym samym roladę. Zostawiamy do ostygnięcia. Wówczas kroimy w grube plastry. Można roladę oblać polewą czekoladową i ozdobić orzechami.

Do przygotowania tej potrawy polecamy mąki z podlaskich młynów, np.:
PZZ - https://produkty.podlaskie.eu/pzz 
czy Młynu w Suwałkach - https://produkty.podlaskie.eu/mlynsuwalki

Powrót na początek strony