Śledź pod cebulową pierzynką Koło Gospodyń Wiejskich „Nove Dworzanki”

Śledź pod cebulową pierzynką - Koło Gospodyń Wiejskich „Nove Dworzanki”

przyrządzony śledź pod cebulową pierzynką

Składniki

  • 1 tuszka śledzia solonego (wypatroszonego)
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania

Śledzia wypatroszonego zalewamy w misce wodą i moczymy przez 3-4 godziny. Pod koniec 4 godziny wymieniamy wodę i dolewamy do miski pół szklanki mleka bądź sok z 1 cytryny. Potem śledzia wyjmujemy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.

Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Szczypiorek myjemy, kroimy drobno.

Wymoczoną tuszkę śledzia napełniamy czosnkiem i szczypiorkiem. Delikatnie oprószamy go mąką i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startą skórką cytryny.

Cebulę obieramy i okroimy w cienkie plasterki. Obkładamy nimi śledzia. Skrapiamy olejem. Pieczemy przez ok.25 minut w piekarniku w temp. 180 st.

 
Powrót na początek strony