Rolada z kurczaka - Stowarzyszenie „Moszczonka” Moszczony Pańskiej
Rolada z kurczaka - Stowarzyszenie „Moszczonka”
Składniki
- Duży, ok.2,5 kg kurczak
- 40 dag filetu z kurczaka
- 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 5 łyżeczek przyprawy do kurczaka
- sól
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, osuszamy, luzujemy z kości, nacinając odpowiednio tuszkę i wyjmując kości. Rozłożone, już bez kości, mięso nacieramy przyprawami i zostawiamy na 2 godz.
Filet z kurczaka kroimy na plastry.
Mięso z tuszki kurczaka rozkładamy na drewnianej desce. Młotkiem do kotletów lekko rozbijamy. Układamy na nim plastry fileta. Zwijamy wszystko w ciasny rulon, wkładamy do foliowego worka do pieczenia i dodatkowo w siatkę do wędzenia.
Do dużego garnka wlewamy wodę (do połowy pojemności) i doprowadzamy do wrzenia. Zanurzamy worek z roladą w gotującej się wodzie (ma być zakryty w całości) i na wolnym, niewielkim ogniu gotujemy 2 godz.
Wyjmujemy, odkładamy na deskę i lekko studzimy – nie wyjmując z siatki i worka. Gdy przestygnie lekko, przyciskamy z góry drugą deską albo ciężkim talerzem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero wówczas wyjmujemy roladę z siatki i worka, podajemy pokrojoną w grubsze plastry.
Do rolady polecamy podlaskie przyprawy i zioła: