Rolada z kurczaka - Stowarzyszenie „Moszczonka” Moszczony Pańskiej

Rolada z kurczaka - Stowarzyszenie „Moszczonka”

upieczona rolada z kurczaka na desce do krojenia, pokrojona w plastry obok gałązki zielonej roślinności

Składniki

  • Duży, ok.2,5 kg kurczak
  • 40 dag filetu z kurczaka
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 5 łyżeczek przyprawy do kurczaka
  • sól


Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, osuszamy, luzujemy z kości, nacinając odpowiednio tuszkę i wyjmując kości. Rozłożone, już bez kości, mięso nacieramy przyprawami i zostawiamy na 2 godz.

Filet z kurczaka kroimy na plastry.

Mięso z tuszki kurczaka rozkładamy na drewnianej desce.  Młotkiem do kotletów lekko rozbijamy. Układamy na nim plastry fileta. Zwijamy wszystko w ciasny rulon, wkładamy do foliowego worka do pieczenia  i dodatkowo w siatkę do wędzenia.

Do dużego garnka wlewamy wodę (do połowy pojemności) i doprowadzamy do wrzenia. Zanurzamy worek z roladą w gotującej się wodzie (ma być zakryty w całości) i na wolnym, niewielkim ogniu gotujemy 2 godz.

Wyjmujemy, odkładamy na deskę i lekko studzimy – nie wyjmując z siatki i worka. Gdy przestygnie lekko, przyciskamy z góry drugą deską albo ciężkim talerzem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero wówczas wyjmujemy roladę z siatki i worka, podajemy pokrojoną w grubsze plastry.

 

Do rolady polecamy podlaskie przyprawy i zioła:

  1. https://produkty.podlaskie.eu/darynatury
  2. https://produkty.podlaskie.eu/runo
Powrót na początek strony