Sanitarno-weterynaryjne

Lista artykułów

  • Elastyczność przepisów prawa żywnościowego

    Ilustracja do artykułu 200_380_blackKolor.png
    2019-09-13 12:51:42

    W przypadku małych zakładów przetwórczych kluczową sprawą jest interpretowanie przepisów w sposób elastyczny i adekwatny do skali produkcji. Polecamy Państwa uwadze poświęcony temu zagadnieniu raport rządowych ekspertów.

  • "Książeczka zdrowia"

    Ilustracja do artykułu 200_380_blackKolor.png
    2019-07-15 12:25:43

    Nie można zapominać, że pracując przy przetwarzaniu żywności należy być osobą zdrową. Potwierdzeniem tego stanu rzeczy jest odpowiednie orzeczenie lekarskie.

  • Inkubator kuchenny

    Ilustracja do artykułu 200_380_blackKolor.png
    2019-07-15 11:46:57

    Czy zawsze jedynym rozwiązaniem do uruchomienia przetwórstwa jest zainwestowanie we własny zakład przetwórczy? Okazuje się, że jest alternatywa. Zachęcamy do zapoznania się z ideą inkubatorów kuchennych.

  • Zakłady zatwierdzone

    Ilustracja do artykułu 200_380_blackKolor.png
    2019-07-15 10:13:04

    Zakład zatwierdzony jest podstawową formą higieniczną prowadzenia przetwórstwa. Sprawę należy załatwiać we właściwym miejscowo powiatowym inspektoracie weterynarii lub Sanepidzie. W tym artykule przybliżamy to zagadnienie.

  • Zakłady MLO - czyli produkcja marginalna, lokalna i ograniczona

    Ilustracja do artykułu 200_380_blackKolor.png
    2019-07-11 14:23:50

    Jest to kolejna uproszczona administracyjnie formuła higieniczna, która dotyczy przetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego.

  • Rolniczy Handel Detaliczny

    Ilustracja do artykułu 200_380_blackKolor.png
    2019-07-11 12:08:40

    Najnowszą i stosunkowo prostą do uruchomienia działalnością jest właśnie #RHD. Zapoznaj się z najważniejszymi informacjami w tym zakresie.

  • Wymogi w agroturystyce

    Ilustracja do artykułu 200_380_blackKolor.png
    2019-07-11 11:51:34

    Gospodarstwo agroturystyczne jest doskonałym miejscem, w którym powinniśmy mieć możliwość skosztować produktów lokalnych - zwłaszcza dań. Specyfika tej działalności uwzględnia jednak tylko serwowanie żywności nocującym gościom. Obowiązują też pewne wymogi higieniczne. Dowiedz się więcej.

  • Dostawy bezpośrednie (produkcja pochodzenia roślinnego)

    Ilustracja do artykułu 200_380_blackKolor.png
    2019-07-11 11:40:00

    Nie każdy rolnik pamięta, że sprzedaż produktów roślinnych z własnego gospodarstwa związana jest z koniecznością rejestracji we właściwym miejscowo powiatowym Sanepidzie. Dowiedz się więcej.

  • Sprzedaż bezpośrednia (produkcja pochodzenia zwierzęcego)

    Ilustracja do artykułu 200_380_blackKolor.png
    2019-07-11 10:06:25

    Jedną z prostszych formuł wprowadzania żywności do obrotu jest sprzedaż bezpośrednia, która dedykowana jest takim nieprzetworzonym produktom jak mleko, jaja, miód, śmietana, tuszki drobiowe. Jest dogodna dla rolnika, lecz wiąże się z pewnymi ograniczeniami. Dowiedz się więcej.

  • Wymogi higieniczne (wprowadzenie)

    Ilustracja do artykułu 200_380_blackKolor.png
    2019-07-11 09:51:48

    Wymogi higieniczne związane z "produktem lokalnym" - często niesłusznie - budzą najwięcej kontrowersji. Bardzo często wynika to z braku odpowiedniej wiedzy. W tym tekście, jak też w poniższych odpowiemy na pytania czy i jak muszę rejestrować lub zatwierdzać swą działalność we właściwym organie urzędowej kontroli żywności?