Gwiazda drożdżowa z makiem - Koło Gospodyń Wiejskich „Nove Dworzanki”
Gwiazda drożdżowa z makiem - Koło Gospodyń Wiejskich „Nove Dworzanki”
Składniki
Ciasto
- 70 dag mąki pszennej
- 1 szklanka cukru – 250 ml
- 30 g świeżych drożdży
- 4 jajka
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 op. cukru waniliowego
- 0,5 l mleka
- szczypta soli
Nadzienie makowe
- 30 dag suchego maku
- 150 g płynnego miodu
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g roztopionego masła
- 10 dag bakalii (opcjonalnie)
- 1 jajko do posmarowania gwiazdy przed pieczeniem
Przygotowanie ciasta
Drożdże rozkruszyć do miski, dodać 2 łyżki cukru, 1 łyżkę mąki, 3 łyżki ciepłego mleka. Rozgnieść drożdże, rozmieszać na gładką masę. Przykryć ściereczką, zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
Mleko podgrzać delikatnie. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Do dużej miski wsypać przesianą przez sito mąkę, cukier, mleko i roztopione masło. Przemieszać. Dodać wyrośnięte drożdże i wbić całe jajka.
Wyrabiać ciasto w misce, potem na stolnicy, ugniatając i rozciągając, by dostało się do niego jak najwięcej powietrza. Odpowiednio wyrobione nie klei się do rak, ewentualnie można lekko podsypywać mąką, ale ostrożnie, by nie zrobiło się zbyt twarde. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i zostawić na ok.1 godz. do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia
Mak wsypać na sitko i przelać zimną wodą. Przełożyć do garnka i zalać gorącą wodą (2 szklanki wody na 1 szklankę maku) – gotować przez 20 minut. Co jakiś czas zbierać sitkiem zanieczyszczenia, które wypływają na wierzch. Odsączyć, np. na sitku z gaza. Pozostawić przynajmniej na 2-3 godziny, aby dobrze odciekł. Najlepiej ugotować wieczorem i pozostawić na noc na sicie.
Przełożyć do makutry i ucierać ręcznie, bądź zmielić przez maszynkę do mięsa na najdrobniejszym sitku. Do miski z przemielonym/utartym makiem dodać pozostałe składniki: bakalie, miód, cukier puder. Wymieszać, odstawić.
Formowanie gwiazdy
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 równe części. Pierwszy kawałek ciasta chwilę zagnieść, następnie rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Położyć go na dużej blaszce wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Rozsmarować 1/3 masy makowej, pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i położyć go na pierwszym krążku. Ponownie posmarować masą makową i położyć 3 krążek ciasta. Posmarować resztą masy i przykryć ostatnim krążkiem.
Na środku ciasta odcisnąć okrąg szklanką. Od niego poprowadzić nacięcia dookoła, tak by postało 16 kawałków ( nacinać nie prowadząc noża do końca pierwszego kawałka).
Wziąć w dłoń dwa sąsiadujące kawałki ciasta i obkręcić je ku sobie a następnie zlepić brzegi obu kawałków, tworząc tym samym ramię gwiazdy. Czynność powtórzyć po kolei z kolejnymi parami kawałków ciasta. Przykryć ściereczką, odstawić na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
Bezpośrednio przed pieczeniem gwiazdę posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 30-40 min. w piekarniku w temp. 180 st.
Zachęcamy, aby do przygotowania drożdżowej gwiazdy użyć Miodu Podlaskiego od jednego z naszych pszczelarzy z regionu. Znajdziecie ich tu:
https://produkty.podlaskie.eu/wyszukiwarka?category=13