Pieczone pierożki z kapustą i grzybami - Koło Gospodyń Wiejskich „Olmoncianki”

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami - Koło Gospodyń Wiejskich „Olmoncianki”

pieczone pierożki ułożone na desce do krojenia która leży na sianie i zielonym obrusie obok dwa puste gliniane garneczki

Składniki

Ciasto

  • 750 g mąki pszennej
  • 180-250 ml ciepłego mleka
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli

Farsz:

  • 800 g kapusty kiszonej odciśniętej z soku
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 7 łyżek oleju
  • przyprawy: łyżeczka cukru, 3 małe liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka pieprzu

 

Sposób przygotowania

Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy, a następnie dodajemy masło i miksujemy przez 3 minuty. Oddzielamy żółtko od białka, dodajemy żółtko do masy mączno-maślanej. Podgrzewamy delikatnie mleko. Powoli dolewamy mleko do masy – mieszając ciasto. Mleka trzeba dodać na początek ok.180 ml. Trzeba go tyle, by ciasto było elastyczne – do 250 ml. Wszystko razem wyrabiamy 10 minut, do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Farsz: Grzyby suszone namaczamy w wodzie  na kilka godzin (najlepiej namoczyć wieczorem i zostawić na noc). Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę, dodajemy posiekane grzyby. Smażymy, mieszając, do 10 minut. Kapustę siekamy, dodajemy na patelnię do cebuli i grzybów. Dorzucamy cukier, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Smażymy do miękkości kapusty ok. 2 - 3 godz. (musimy często mieszać, by się nie przypaliła!) Po usmażeniu wyjmujemy liście laurowe.

Pierogi: Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy okręgi, np. szklanką. Na wykrojone krążki ciasta nakładamy farsz (1-2 łyżki zależnie od wielkości krążków) i zlepiamy mocno brzegi pierożków. Układamy na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy 22-25 minut w temp. 190 st.

 

Do przygotowania farszu polecamy użycie grzybów od podlaskich producentów, np.:

  1. Polinatu - https://produkty.podlaskie.eu/polinat
  2. Jarosława Jackiewicza - https://produkty.podlaskie.eu/przetworyjackiewicz

oraz kapustę kiszoną od podlaskich rolników, np.

  1. Artura Pawłuszewicza - https://produkty.podlaskie.eu/herbowepawluszewicz
  2. Państwa Sienkiewicz - https://produkty.podlaskie.eu/kiszonkiSienkiewicz
  3. Kazimierza Zagórskiego - https://produkty.podlaskie.eu/herbowezagorski
  4. Gospodarstwa Rydzewskich - https://produkty.podlaskie.eu/ekorydzewscy
  5. Podlaskiego Słoika - https://produkty.podlaskie.eu/podlaskisloik
Powrót na początek strony