Miodownik - Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach

Miodownik - Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach

ciasto miodownik na desce do krojenia, pod spodem biała serwetka, obok garnuszek z miodem, szyszka i gałązka świerkowa

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 220 g mąki żytniej
  • 250 g suszonych owoców i orzechów
  • 250 g miodu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka kefiru
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka mąki do podsypania orzechów
  • 1 łyżka sody

Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną i żytnią przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy z sodą.

Suszone owoce i orzechy wsypujemy do drugiej miski, dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy, aż owoce i orzechy będą w niej lekko obtoczone.

Miód z masłem podgrzewamy w garnku, mieszając lekko, aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.

W dużym naczyniu ubijamy jaja z cukrem na puszystą masę. Wlewamy rozpuszczone masło z miodem, delikatnie mieszając. Do masy wsypujemy też owoce, orzechy i przyprawę piernikową. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy naprzemiennie: kefir, mąkę z sodą. 

Wymieszaną masę przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem albo wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 1 godz., w 180 stopniach C. Po wyjęciu z piekarnika trzymamy w blaszce do ostudzenia. 

 

Do miodowego ciasta najlepszy jest Miód Podlaski, którego producnetów mozna znaleźć w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego Znajdziecie ich tu:
https://produkty.podlaskie.eu/wyszukiwarka?category=13

Powrót na początek strony