Miodownik - Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach
Miodownik - Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach
Składniki
- 220 g mąki pszennej
- 220 g mąki żytniej
- 250 g suszonych owoców i orzechów
- 250 g miodu
- 3 jajka
- 1 szklanka kefiru
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka mąki do podsypania orzechów
- 1 łyżka sody
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną i żytnią przesiewamy przez sitko do miski, mieszamy z sodą.
Suszone owoce i orzechy wsypujemy do drugiej miski, dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy, aż owoce i orzechy będą w niej lekko obtoczone.
Miód z masłem podgrzewamy w garnku, mieszając lekko, aż składniki się połączą. Odstawiamy do ostudzenia.
W dużym naczyniu ubijamy jaja z cukrem na puszystą masę. Wlewamy rozpuszczone masło z miodem, delikatnie mieszając. Do masy wsypujemy też owoce, orzechy i przyprawę piernikową. Delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy naprzemiennie: kefir, mąkę z sodą.
Wymieszaną masę przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem albo wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 1 godz., w 180 stopniach C. Po wyjęciu z piekarnika trzymamy w blaszce do ostudzenia.
Do miodowego ciasta najlepszy jest Miód Podlaski, którego producnetów mozna znaleźć w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego Znajdziecie ich tu:
https://produkty.podlaskie.eu/wyszukiwarka?category=13