Kuciukai - Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach

Kuciukai - Koło Gospodyń Wiejskich w Przystawańcach

małe bułeczki z makiem kuciukai na drewnianej miseczce, obok mak i garnuszek z mlekiem

Składniki

  • 650 g mąki
  • 320 ml wody
  • 80 ml oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • 12 łyżek cukru
  • 2,5 szklanki maku
  • szczypta soli
  • 4 litry przegotowanej, ostudzonej wody

Przygotowanie ciasta:
Do miski wlewamy 320 ml wody, do niej dodajemy drożdże. Rozdrabniamy je i dolewamy  oleju. Dosypujemy sól i 6 łyżek cukru. Wszystko mieszamy na gładką masę i odstawiamy na ok.20 min., aż drożdże „ruszą”, czyli masa podwoi swoją objętość.

Następnie dodajemy mąkę, 5 łyżek maku i wyrabiamy ciasto. Możemy z miski przenieść ciasto na stolnicę. Wyrabiamy je ugniatając i rozciągając, bo ciasto musi być miękkie i elastyczne. Jeżeli jest za twarde - dodajemy wody, jeżeli za bardzo się klei – podsypujemy mąką. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, przykrywamy ją ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz.

Następnie dzielimy ciasto na kilka kawałków. Każdy z nich formujemy w wałek, obtaczamy  w mące (jak na kopytka) i kroimy na ok. 1cm kawałeczki, tworząc kuciukai.  Kuciukai kładziemy na obsypanej mąką blaszce i pieczemy w temp. 170-180 stopni przez ok. 15 min. Studzimy.

Przygotowanie maku:
Pozostały mak zalewamy wrzącą wodą  i pozostawiamy na ok. 15 minut, by napęczniał. Następnie odsączamy (np. przez sito wyłożone gazą) i przekładamy do glinianej makutry. Ucieramy w niej mak – ręcznie, do miękkości.

Do dużego naczynia przekładamy upieczone „kuciukai”, dodajemy do nich utarty mak, zalewamy przegotowaną wodą z 6 łyżkami cukru do smaku. Odstawiamy na moment, aż trochę zmiękną. Wówczas podajemy na stół.

 
Powrót na początek strony