Uszka z grzybami - Koło Gospodyń Wiejskich „Nove Dworzanki”

Uszka z grzybami - Koło Gospodyń Wiejskich „Nove Dworzanki”

uszka na talerzu

Składniki

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • duża garść suszonych grzybów (np. podgrzybki)
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)
  • 1 łyżka stołowa bułki tartej, sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie ciasta

Na stolnicę przesiewamy przez sito mąkę pszenną. Dosypujemy sól. Usypujemy górkę z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, w które wlewamy bardzo ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż do jednolitej, elastycznej masy. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy w kulę, owijamy folią  i wkładamy na 20 min. do zamrażarki.

Przygotowanie farszu

Grzyby namaczamy przez 2-3 godziny, a najlepiej zostawiamy je na noc w wodzie. Grzyby wraz z wodą przelewamy do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem – 20 min. Jeśli moczyły się ok.2 godz, do zagotowania wody – jeśli moczyły się przez całą noc. 

Wyjmujemy i odsączamy z wody. Kroimy drobno. Cebulę obieramy, kroimy w drobne piórka i szklimy na patelni. Dorzucamy do niej grzyby i razem podsmażamy ok. 10 minut. Solimy, pieprzymy do smaku.

Przekładamy grzybowo-cebulowa masę do miski, studzimy. Dodajemy żółtko i bułkę tartą. Mieszamy.

Przygotowanie uszek

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy z niego małe kółka, na które nakładamy odrobinę farszu. Zwijamy w uszka (jak na pierogi, tylko końce sklejamy ze sobą)

Wrzucamy na parę minut (do wypłynięcia) do gotującej się wody. Wyławiamy. Podajemy w barszczu.

 

 

Do przygotowania farszu polecamy uzycie grzybów od podlaskich producentów, np.:

  1. Polinatu - https://produkty.podlaskie.eu/polinat
  2. Jarosława Jackiewicza - https://produkty.podlaskie.eu/przetworyjackiewicz
Powrót na początek strony