Rosół z karpia z gałkami

Rosół z karpia z gałkami Koło Gospodyń Wiejskich „Kreatywne Czechowianki”

rosół z karpia z gałkami mięsnymi w miseczce oprószony pietruszką

Składniki

  • 1 karp – ok. 1,5 kg
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka - korzeń 
  • 1 por
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 1 niewielki seler korzeń 
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ½ szklanki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, biały pieprz, pieprz cytrynowy.


Składniki

Rosół: Karpia patroszymy i czyścimy z łusek. Kroimy na 3-4 części i razem z głową wkładamy do garnka. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Cebule lekko obieramy i przypalamy lekko nad ogniem. Czosnek obieramy, ząbki kroimy na pół. Warzywa dorzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą, aby zakryć wszystkie składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, nie solimy! Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1 godzinę. 

Po ugotowaniu przecedzamy rosół przez sitko do innego garnka.

Gałki:

Ugotowaną rybę starannie oddzielamy od ości. Mięso razem z ugotowaną w rosole marchewką blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Natkę pietruszki siekamy. Dodajemy do rybnej masy przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku, 3 łyżki posiekanej natki, sól, pieprz cytrynowy, majeranek, pół szklanki bułki tartej oraz 1/3 szklanki rybnego rosołu.  Wszystko mieszamy w misce do połączenia składników.  Jeśli mięso na gałki jest luźne dodajemy jeszcze odrobinę bułki tartą. Formujemy małe kuleczki. 

Rosół z gałkami: Garnek z rosołem stawiamy na małym ogniu. Do lekko gotującego się rosołu dodajemy sól do smaku i wrzucamy pojedynczo gałki rybne. Gotujemy na małym ogniu do tej pory, aż gałki wypłyną na wierzch. Na koniec oprószamy rosół pozostałą natką pietruszki. 

 

W przepisie użyto karpia knyszyńskiego (ze stawów w Czechowiźnie, gm. Knyszyn), wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi przez:
https://produkty.podlaskie.eu/gospodarstworybackieknyszyn

Powrót na początek strony