Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym - Koło Gospodyń Wiejskich „Olmoncianki”
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym - Koło Gospodyń Wiejskich „Olmoncianki”
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 5-6 ogórków kiszonych
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
- sól, pieprz, opcjonalnie łyżeczka musztardy (najlepiej miodowa)
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, gotujemy w „mundurkach”, w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone także kroimy w kostkę, po pokrojeniu odsączamy z kwasu - nie powinny być zbyt mokre. Czosnek obieramy i ząbki przeciskamy przez praskę, ewentualnie bardzo drobno kroimy. Koperek myjemy, suszymy i drobno siekamy. W dużej misce mieszamy: rozgnieciony czosnek, śmietanę (jogurt,) majonez, posiekany koperek, sól i pieprz, ewentualnie musztardę. Dodajemy pokrojone ogórki i ziemniaki. Porządnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, by smaki się „przegryzły”.
Do tej sałatki szczególnie polecmy ogórki od prodcuentów znajdujących się w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego:
- Podlaski Słoik - https://produkty.podlaskie.eu/podlaskisloik
- Dębowa Zagroda - https://produkty.podlaskie.eu/debowazagroda
- Artur Pawłuszewicz - https://produkty.podlaskie.eu/herbowepawluszewicz
- Gospodarstwo Rydzewskich - https://produkty.podlaskie.eu/ekorydzewscy
- Polinatu - https://produkty.podlaskie.eu/polinat
- Jarosława Jackiewicza - https://produkty.podlaskie.eu/przetworyjackiewicz