Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym - Koło Gospodyń Wiejskich „Olmoncianki”

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem kiszonym - Koło Gospodyń Wiejskich „Olmoncianki”

sałatka ziemniaczana na pajdzie chleba na desce do krojenia przyozdobiona zielonym koperkiem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
  • sól, pieprz, opcjonalnie łyżeczka musztardy (najlepiej miodowa)


Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, gotujemy w „mundurkach”, w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy, następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone także kroimy w kostkę, po pokrojeniu odsączamy z kwasu - nie powinny być zbyt mokre. Czosnek obieramy i ząbki przeciskamy przez praskę, ewentualnie bardzo drobno kroimy. Koperek myjemy, suszymy i drobno siekamy. W dużej misce mieszamy: rozgnieciony czosnek, śmietanę (jogurt,) majonez, posiekany koperek, sól i pieprz, ewentualnie musztardę. Dodajemy pokrojone ogórki i ziemniaki. Porządnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki, by smaki się „przegryzły”.

 

Do tej sałatki szczególnie polecmy ogórki od prodcuentów znajdujących się w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego:

  1. Podlaski Słoik - https://produkty.podlaskie.eu/podlaskisloik
  2. Dębowa Zagroda - https://produkty.podlaskie.eu/debowazagroda
  3. Artur Pawłuszewicz - https://produkty.podlaskie.eu/herbowepawluszewicz
  4. Gospodarstwo Rydzewskich - https://produkty.podlaskie.eu/ekorydzewscy
  5. Polinatu - https://produkty.podlaskie.eu/polinat
  6. Jarosława Jackiewicza - https://produkty.podlaskie.eu/przetworyjackiewicz
Powrót na początek strony