Wielkanocne gotowanie z KGW i Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego
To druga odsłona świątecznych przygotowań, do których zaprosiliśmy podlaskie koła gospodyń wiejskich. Po bożonarodzeniowych recepturach przyszedł czas na wielkanocne.
- Ponownie zaprosiliśmy do współpracy gospodynie z regionu, bo to one od lat stoją na straży podlaskiej obrzędowości i podlaskiego stołu – wyjaśnia Sebastian Łukaszewicz, Wicemarszałek Województwa Podlaskiego.
Tym razem odwiedziliśmy z kamerą cztery miejscowości i spotkaliśmy się z aż siedmioma KGW. Powstało 12 wyśmienitych dań, które od lat goszczą na stołach podlaskich gospodyń.
Koło Gospodyń Wiejskich w Obrubnikach przygotowało tradycyjną białą kiełbasę, udziec z indyka oraz sernik. Gospodynie z Karakul pokazały, jak w ich domach przyrządza się wielkanocny żurek z jajkiem, pasztet z żurawiną a na deser kruche babeczki z kremem. Z kolei przedstawicielki KGW w Łapach-Pluśniakach zdradziły nam, jak ugotować zupę chrzanową, żeberka oraz specjalną, puszystą babkę. O pomoc w świątecznych przygotowaniach poprosiliśmy także gospodynie z powiatu siemiatyckiego. I tak: Koło Gospodyń Wiejskich z Tołwina opowiedziało, jak przyrządzić wielkanocną pieczeń w cieście; gospodynie z Ogrodnik przygotowały schabową roladę z białą kiełbasą, a panie z KGW w Słochach Annopolskich zaprezentowały klasycznego, świątecznego mazurka!
Tajemnicą smacznych potraw są nie tylko tradycyjne receptury i mistrzowskie umiejętności kulinarne podlaskich gospodyń. To także lokalne produkty, z których te świąteczne dania powstają. Serdecznie zachęcamy do wykorzystywania –nie tylko przed świętami – w swoich kuchniach wyrobów producentów z regionu, których można znaleźć w naszej bazie: produkty.podlaskie.eu
KGW w Karakulach:
Pasztet wieprzowo - drobiowy z żurawiną
Żurek z jajkiem i białą kiełbasą
KGW „Szeroka Struga” w Łapach Pluśniakach
KGW w Obrubnikach Misz Masz:
Biała surowa
Sernik z jabłkami
Udziec z indyka w porach
KGW Ogrodniki:
Rolada schabowa z białą kiełbasą
KGW Tołwin:
KGW Słochy Annopolskie: