Babka gotowana
Babka gotowana KGW „Szeroka Struga” w Łapach Pluśniakach
Babka gotowana
Składniki
6 jajek
220 g cukru (1 szklanka)
250 g masła roślinnego w kubeczku
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy
2 łyżki alkoholu
1 aromat waniliowy
Łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
Bułka tarta do posypania formy
Sposób przygotowania
Jajka umyj, rozbij, oddzielając żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Do miski z utartym masłem dodawaj – ciągle ucierając - po jednym żółtku. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do masy jajecznej, stopniowo, ciągle mieszając. Na koniec ucierania dodaj aromat i alkohol. Białka ubij w misce na sztywną pianę i dodaj do masy, mieszając delikatnie, by składniki się połączyły.
Zamykaną, specjalną formę do babki gotowanej, wysmaruj dokładnie tłuszczem i posyp bułką tartą. Wysoki garnek napełnij do połowy wodą i postaw na średniej mocy palnika, aby się zagotowała.
Gotowe ciasto wyłóż równomiernie do formy i szczelnie ją zamknij. Wstaw do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem przez 1,20 h tak, aby woda się lekko bulgotała.
Po ugotowaniu ostrożnie wyjmij formę z garnka i zdejmij wieczko. Uważaj, aby się nie oparzyć! Przełóż babkę gotowaną z formy na talerz i odstaw do wystudzenia. Wystudzoną babkę można polać rozpuszczoną czekoladą.
Produkty polecane: