Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie KGW „Szeroka Struga” w Łapach Pluśniakach

Żeberka w miodzie

 

Składniki

1 kg żeberek surowych

3 łyżki stołowe miodu

4 płaskie łyżeczki przyprawy do żeberek

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

szczypta soli i pieprzu

3 ząbki czosnku

100 ml coli

2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania

Marynata: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, słodką paprykę, przyprawę do soczystych żeberek, a także sól i pieprz. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski z marynatą i marynujemy ( odstawiamy na 24 godziny).
Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką) lub wkładamy do rękawa foliowego do pieczenia. Wkładamy tam także ząbki czosnku oraz podlewamy coca colą. W trakcie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę i opcjonalnie dolewamy więcej coli. Pieczemy przez minimum 90 minut w temp. 180 stopni. 

 

Produkty polecane:

- mięso - https://produkty.podlaskie.eu/sztukamiesa

- miód - https://produkty.podlaskie.eu/miodywiszniewscy

złote żeberka na miodzie na desce

 
Powrót na początek strony