- Strona główna
- Kącik KGW
- Wielkanocne gotowanie
Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie KGW „Szeroka Struga” w Łapach Pluśniakach
Żeberka w miodzie
Składniki
1 kg żeberek surowych
3 łyżki stołowe miodu
4 płaskie łyżeczki przyprawy do żeberek
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta soli i pieprzu
3 ząbki czosnku
100 ml coli
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Marynata: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, słodką paprykę, przyprawę do soczystych żeberek, a także sól i pieprz. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski z marynatą i marynujemy ( odstawiamy na 24 godziny).
Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej z pokrywką) lub wkładamy do rękawa foliowego do pieczenia. Wkładamy tam także ząbki czosnku oraz podlewamy coca colą. W trakcie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę i opcjonalnie dolewamy więcej coli. Pieczemy przez minimum 90 minut w temp. 180 stopni.
Produkty polecane: