- Strona główna
- Kącik KGW
- Wielkanocne gotowanie
Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa KGW „Szeroka Struga” w Łapach Pluśniakach
Zupa chrzanowa
Składniki
2 pory
2 korzenie pietruszki
0,5 selera
1500 ml wody
1 listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego
600 gram ziemniaków
50 g masła
2 cebule
150 ml śmietanki kremówki (30 %)
200 g wędzonego boczku
9 ząbków czosnku
100 g tartego chrzanu
sól, pieprz
Do dekoracji - jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
Por, pietruszka, seler, listek laurowy, sól i pieprz oraz wodę gotujemy 20 minut. Wyjmujemy warzywa. Bulion przecedzamy.
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę oraz czosnek z masłem przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i smażymy przez kolejne 5 minut. Po ich zeszkleniu, warzywa przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy wszystko razem ok. 15 minut. Dodajemy śmietanę i chrzan, mieszamy, zagotowujemy (na małym ogniu, by się nie zwarzyło). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie miksujemy wszystko blenderem na gładko.
Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na patelni do zeszklenia. Dodajemy na wierzch zupy, już w talerzach. Można udekorować zupę dodatkowo jajkiem ugotowanym na twardo i pokrojonym w ćwiartki.
Produkty polecane:
- wędzony boczek – https://produkty.podlaskie.eu/kolinek
- śmietana/masło - https://produkty.podlaskie.eu/smrospuda