Rolada schabowa z białą kiełbasą

Rolada schabowa z białą kiełbasą KGW Ogrodniki

 

 

Rolada schabowa z białą kiełbasą


Składniki

1 kg schabu
2 średnie białe kiełbasy

3 cebule

2 ząbki czosnku

3 szklanki wody

liść laurowy, ziele angielskie

1 łyżka musztardy
1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżka pieprzu

Sposób przygotowania

Schab myjemy, osuszamy i rozcinamy na duży płat. Rozbijamy tłuczkiem i  oprószamy z obu stron przyprawą. Smarujemy wewnętrzną stronę musztardą i układamy na niej kiełbaski. Roladę ciasno zwijamy i związujemy nicią. Następnie odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Obieramy cebulę i kroimy w plastry. Obieramy i rozgniatamy 2 ząbki czosnku. Przygotowaną roladę wkładamy do garnka lub prodiża i zalewamy 3 szklankami wody. Dorzucamy  pokrojoną cebulę i czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny, od czasu do czasu uzupełniając niedobór wody, oraz przewracając roladę na drugą stronę. Po ugotowaniu wyjmujemy roladę i pozostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem kroimy w plastry.

Polecane produkty:

- mięso i wędliny - https://produkty.podlaskie.eu/miesnyzakatek

gotowanie-siemiatycze-1.jpg

Powrót na początek strony