Rolada schabowa z białą kiełbasą
Rolada schabowa z białą kiełbasą KGW Ogrodniki
Rolada schabowa z białą kiełbasą
Składniki
1 kg schabu
2 średnie białe kiełbasy
3 cebule
2 ząbki czosnku
3 szklanki wody
liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka musztardy
1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego
1 łyżka pieprzu
Sposób przygotowania
Schab myjemy, osuszamy i rozcinamy na duży płat. Rozbijamy tłuczkiem i oprószamy z obu stron przyprawą. Smarujemy wewnętrzną stronę musztardą i układamy na niej kiełbaski. Roladę ciasno zwijamy i związujemy nicią. Następnie odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Obieramy cebulę i kroimy w plastry. Obieramy i rozgniatamy 2 ząbki czosnku. Przygotowaną roladę wkładamy do garnka lub prodiża i zalewamy 3 szklankami wody. Dorzucamy pokrojoną cebulę i czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny, od czasu do czasu uzupełniając niedobór wody, oraz przewracając roladę na drugą stronę. Po ugotowaniu wyjmujemy roladę i pozostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem kroimy w plastry.
Polecane produkty:
- mięso i wędliny - https://produkty.podlaskie.eu/miesnyzakatek