Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami KGW w Obrubnikach Misz Masz
Sernik z jabłkami
Składniki
1 kg sera półtłustego twarogowego hajnowskiego
1 kostka masła (200 g)
8 jaj
2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
1-1,5 kg jabłek twardych np. Jonagored
Ser i masło przekręcamy przez maszynkę do mielenia na drobnym sitku. Przekładamy masę do miski, w której będziemy rozrabiać ciasto. Jajka rozbijamy do dwóch misek, oddzielnie żółtka, oddzielnie białka. Do serowo-maślanej masy dodajemy po kolei pozostałe produkty: mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Cały czas wszystko mieszamy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do masy, delikatnie już tylko mieszając, by połączyły się składniki.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. Układamy pokrojone jabłka na papier w blaszce. Na nie wylewamy masę sernikową. Wyrównujemy i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około 1,2 godz..
Produkty polecane:
- twaróg - https://produkty.podlaskie.eu/osmhajnowka
- jabłka - https://produkty.podlaskie.eu/sadpoplawski