Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami KGW w Obrubnikach Misz Masz

 

 

Sernik z jabłkami

 

Składniki

1 kg sera półtłustego twarogowego hajnowskiego

1 kostka masła (200 g)

8 jaj

2 szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 cukier wanilinowy

 1-1,5 kg jabłek  twardych np. Jonagored

Ser i masło przekręcamy przez maszynkę do mielenia na drobnym sitku. Przekładamy masę do miski, w której będziemy rozrabiać ciasto. Jajka rozbijamy do dwóch misek, oddzielnie żółtka, oddzielnie białka. Do serowo-maślanej masy dodajemy po kolei pozostałe produkty: mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz żółtka. Cały czas wszystko mieszamy. Na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do masy, delikatnie już tylko mieszając, by połączyły się składniki.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki. Układamy pokrojone jabłka na papier w blaszce. Na nie wylewamy masę sernikową. Wyrównujemy i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni około  1,2 godz..

 

Produkty polecane:

- twaróg - https://produkty.podlaskie.eu/osmhajnowka

- jabłka - https://produkty.podlaskie.eu/sadpoplawski

sernik z jabłkami na desce do krojenia

Powrót na początek strony