Pasztet wieprzowo - drobiowy z żurawiną
Pasztet wieprzowo - drobiowy z żurawiną KGW w Karakulach
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną
Składniki
70 dkg łopatki wieprzowej
30 dkg chudego podgardla
1 ćwiartka kurczaka
15 dkg wątróbki wieprzowej lub drobiowej
2 jajka
1 cebula
1 bułka kajzerka
2 łyżki kaszy mannej
2 marchewki
½ selera
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
10 dkg żurawiny
sól ziołowa, gałka muszkatołowa, pieprz do smaku
smalec i bułka tarta do posmarowania formy do pieczenia
Sposób przygotowania
Mięso opłukujemy. Łopatkę i podgardle wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy około ½ godziny. Po tym dodajemy ćwiartkę z kurczaka, włoszczyznę i przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości wszystkich produktów jeszcze około 1 godz. Wyjmujemy wszystko i lekko studzimy.
Gorącym wywarem z gotowania mięsa i warzyw zalewamy:
- wątróbkę – w jednej misce;
- kaszę manną – w drugiej misce,
- pozostałym wywarem zalewamy też bułkę kajzerkę – w trzeciej misce.
Ostudzone mięso (łopatkę, podgardle i wątróbkę), warzywa oraz namoczoną już bułkę - mielimy dwukrotnie przez maszynkę. Dodajemy do tej masy 2 jajka i napęczniałą kaszę manną. Doprawiamy do smaku (sól, gałka, pieprz). Można do masy dodać odrobinę pozostałego wywaru, jeśli jest zbyt gęsta. Dokładnie wyrabiamy i na końcu dodajemy żurawinę.
Blaszkę keksówkę smarujemy dokładnie smalcem i lekko posypujemy bułką tartą.
Przygotowane mięso wkładamy do blaszki, dobrze uklepujemy. Pieczemy około 1 godz. w temperaturze 180-190 stopni w piekarniku z funkcją góra - dół.
Po ostudzeniu wyjmujemy na deseczkę.
Produkty polecane:
- przyprawy - https://produkty.podlaskie.eu/darynatury