Pasztet wieprzowo - drobiowy z żurawiną

Pasztet wieprzowo - drobiowy z żurawiną KGW w Karakulach

 

 

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

 

Składniki

 

70 dkg łopatki wieprzowej

30 dkg chudego podgardla

1   ćwiartka kurczaka

15 dkg wątróbki wieprzowej lub drobiowej

2   jajka

1   cebula

1   bułka kajzerka

2   łyżki kaszy mannej

2   marchewki

½  selera

3   liście laurowe

6   ziaren ziela angielskiego

10 dkg żurawiny

sól ziołowa, gałka muszkatołowa, pieprz do smaku

smalec i bułka tarta do posmarowania formy do pieczenia

 

Sposób przygotowania

Mięso opłukujemy. Łopatkę i podgardle wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy około ½ godziny. Po tym dodajemy ćwiartkę z kurczaka, włoszczyznę i przyprawy: liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości wszystkich produktów jeszcze około 1 godz. Wyjmujemy wszystko i lekko studzimy.

 

Gorącym wywarem z gotowania mięsa i warzyw zalewamy:

- wątróbkę – w jednej misce;

- kaszę manną – w drugiej misce,

- pozostałym wywarem zalewamy też bułkę kajzerkę – w trzeciej misce.

Ostudzone mięso (łopatkę, podgardle i wątróbkę), warzywa oraz namoczoną już bułkę - mielimy dwukrotnie przez maszynkę. Dodajemy do tej masy 2 jajka i napęczniałą kaszę manną. Doprawiamy do smaku (sól, gałka, pieprz). Można do masy dodać odrobinę pozostałego wywaru, jeśli jest zbyt gęsta. Dokładnie wyrabiamy i na końcu dodajemy żurawinę.

Blaszkę keksówkę smarujemy dokładnie smalcem i lekko posypujemy bułką tartą.

Przygotowane mięso wkładamy do blaszki, dobrze uklepujemy. Pieczemy około 1 godz. w temperaturze 180-190 stopni w piekarniku z funkcją góra - dół.

Po ostudzeniu wyjmujemy na deseczkę.

 

Produkty polecane:

- przyprawy - https://produkty.podlaskie.eu/darynatury

- mięso - https://produkty.podlaskie.eu/masarniadyczewscy

pasztet z żurawiną leży na desce do krojenia na białym obrusie na wielkanocnym stole, zielone gałązki

Powrót na początek strony