- Strona główna
- Kącik KGW
- Wielkanocne gotowanie
Wielkanocna pieczeń w cieście
Wielkanocna pieczeń w cieście KGW Tołwin
Wielkanocna pieczeń w cieście
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
80 dag mięsa mielonego,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
3 czubate łyżki bułki tartej
pół pęczka natki i koperku, przyprawy (majeranek, sól, pieprz, pieprz ziołowy)
5 jajek
papier do pieczenia
Przygotowanie
Gotujemy na twardo 3 jajka. Cebulę obieramy i szatkujemy. Zioła myjemy i siekamy. Czosnek obieramy i rozdrabniamy w prasce.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego posiekaną cebulę, zioła, 1 jajko, bułkę tartą, rozdrobniony czosnek, przyprawy. Mieszamy i wyrabiamy mięsną masę.
Na blachę kładziemy papier do pieczenia, na nim rozkładamy rozwinięty płat ciasta francuskiego. Na środku ciasta rozkładamy szerszy pas z połowy mięsa mielonego, na nim całe, ugotowane jajka. Następnie przykrywamy jajka reszta mięsa, formując walec. Wystające boki ciasta kroimy w równe paski, zakładamy je na mięso, zaplatając po 2 pasy. Ostatnie jajko rozbijamy i mieszamy. Smarujemy nim pieczeń z wierzchu. Pieczemy 60 minut w temp. 180 st.
Produkty polecane:
- mięso - https://produkty.podlaskie.eu/masarniaczystadolina
- przyprawy - https://produkty.podlaskie.eu/darynatury