Wielkanocna pieczeń w cieście

Wielkanocna pieczeń w cieście KGW Tołwin

 

Wielkanocna pieczeń w cieście

 

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego

 80 dag mięsa mielonego,

1 cebula,

1 ząbek czosnku,

3 czubate łyżki bułki tartej

pół pęczka natki i koperku, przyprawy (majeranek, sól, pieprz, pieprz ziołowy)

5 jajek

papier do pieczenia

 

Przygotowanie

Gotujemy na twardo 3 jajka. Cebulę obieramy i szatkujemy. Zioła myjemy i siekamy. Czosnek obieramy i rozdrabniamy w prasce.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego posiekaną cebulę, zioła, 1 jajko, bułkę tartą, rozdrobniony czosnek, przyprawy. Mieszamy i wyrabiamy mięsną masę.

Na blachę kładziemy papier do pieczenia, na nim rozkładamy rozwinięty płat ciasta francuskiego. Na środku ciasta rozkładamy szerszy pas z połowy mięsa mielonego, na nim całe, ugotowane jajka. Następnie przykrywamy jajka reszta mięsa, formując walec. Wystające boki ciasta kroimy w równe paski, zakładamy je na mięso, zaplatając po 2 pasy. Ostatnie jajko rozbijamy i mieszamy. Smarujemy nim pieczeń z wierzchu. Pieczemy 60 minut w temp. 180 st.

 

Produkty polecane:

- mięso - https://produkty.podlaskie.eu/masarniaczystadolina

- przyprawy - https://produkty.podlaskie.eu/darynatury

 rolanda pokrojona na desce obok czerwona pisanka
Powrót na początek strony