Biała surowa

Biała surowa KGW w Obrubnikach Misz Masz

 

 

Kiełbasa biała surowa

 

Składniki

3 kg szynki

2 kg łopatki

2 kg boczku

1 opakowanie jelit cienkich wieprzowych

50 g soli

50 g peklosoli

1 opakowanie pieprzu naturalnego

1 opakowanie pieprzu ziołowego

1 opakowanie kolendry mielonej

 

Sposób przygotowania 

Całe mięso kroimy w kawałki (ok. wielkości pudełka od zapałek) i nacieramy solą oraz peklosolą i pozostałymi przyprawami. Zostawiamy na noc w lodówce.

Jelita płuczemy kilkakrotnie w letniej wodzie, a następnie moczymy przez noc w zimnej wodzie.

Następnego dnia masę mięsną mielimy przez maszynkę (sitko grube – szarpak). Do mięsa masy dodajemy około 0,5 l przegotowanej wody i wyrabiamy na gładko.

Nadziewamy jelita przygotowanym mięsem. Kiełbasę gotujemy  lekko osolonej wodzie, po doprowadzeniu do wrzenia, wyłączamy palnik a kiełbasę trzymamy jeszcze w gorącej wodzie pod przykryciem ok.20 minut.  

 

Polecane produkty:

- mięso - https://produkty.podlaskie.eu/masarniabocki

- przyprawy - https://produkty.podlaskie.eu/runo

biała kiełbasa na desce do krojenia, zielone gałązki

Powrót na początek strony