Biała surowa
Biała surowa KGW w Obrubnikach Misz Masz
Kiełbasa biała surowa
Składniki
3 kg szynki
2 kg łopatki
2 kg boczku
1 opakowanie jelit cienkich wieprzowych
50 g soli
50 g peklosoli
1 opakowanie pieprzu naturalnego
1 opakowanie pieprzu ziołowego
1 opakowanie kolendry mielonej
Sposób przygotowania
Całe mięso kroimy w kawałki (ok. wielkości pudełka od zapałek) i nacieramy solą oraz peklosolą i pozostałymi przyprawami. Zostawiamy na noc w lodówce.
Jelita płuczemy kilkakrotnie w letniej wodzie, a następnie moczymy przez noc w zimnej wodzie.
Następnego dnia masę mięsną mielimy przez maszynkę (sitko grube – szarpak). Do mięsa masy dodajemy około 0,5 l przegotowanej wody i wyrabiamy na gładko.
Nadziewamy jelita przygotowanym mięsem. Kiełbasę gotujemy lekko osolonej wodzie, po doprowadzeniu do wrzenia, wyłączamy palnik a kiełbasę trzymamy jeszcze w gorącej wodzie pod przykryciem ok.20 minut.
Polecane produkty:
- mięso - https://produkty.podlaskie.eu/masarniabocki
- przyprawy - https://produkty.podlaskie.eu/runo