Mazurek wielkanocny
Mazurek wielkanocny KGW Słochy Annopolskie
Mazurek wielkanocny
Składniki na ciasto
300 g mąki
200 g margaryny
100 g cukru pudru
3 żółtka
Składniki na masę
100 g margaryny
100 g cukru pudru
50 g mleko w proszku
1 łyżka wody
Dodatkowo do dekoracji: orzechy laskowe, migdały płatki i całe, morele suszone, żurawina
Sposób przygotowania ciasta
Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę i siekamy. Dodajemy żółtka. Następnie rękoma zagniatamy ciasto, by składniki się połączyły. Nie wyrabiamy zbyt długo. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek ( o grubości ok. 1 cm) i wykładamy na blachę o wymiarach 24/36 cm. Pieczemy ok. 20-30 min na środkowej półce w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy, studzimy.
Sposób przygotowania masy
Margarynę rozpuszczamy w ganku, dodajemy cukier, mleko w proszku i mieszamy, podgrzewając do połączenia się wszystkich składników. Lekko przestudzoną masę wykładamy na płat upieczonego ciasta. Docinamy boki. Dekorujemy : orzechami, migdałami, morelami, itp.
Polecane produkty:
- mąka – https://produkty.podlaskie.eu/pzz
- mleko w proszku - https://produkty.podlaskie.eu/osmlapy