Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny KGW Słochy Annopolskie

 

 

Mazurek wielkanocny

Składniki na ciasto

300 g mąki

200 g margaryny

100 g cukru pudru

 3 żółtka

 

Składniki na masę

100 g margaryny

100 g cukru pudru 

50 g mleko w proszku

 1 łyżka wody

Dodatkowo do dekoracji: orzechy laskowe, migdały płatki i całe, morele suszone, żurawina 

Sposób przygotowania ciasta

Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dokładamy pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę i siekamy. Dodajemy żółtka. Następnie rękoma zagniatamy ciasto, by składniki się połączyły. Nie wyrabiamy zbyt długo. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek ( o grubości ok. 1 cm) i wykładamy  na blachę o wymiarach 24/36 cm. Pieczemy ok. 20-30 min na środkowej półce w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy, studzimy.

Sposób przygotowania masy

Margarynę rozpuszczamy w ganku, dodajemy cukier, mleko w proszku i mieszamy, podgrzewając do połączenia się wszystkich składników. Lekko przestudzoną masę wykładamy na płat upieczonego ciasta. Docinamy boki. Dekorujemy : orzechami, migdałami, morelami, itp.

Polecane produkty:

- mąka – https://produkty.podlaskie.eu/pzz

- mleko w proszku - https://produkty.podlaskie.eu/osmlapy

gotowanie-siemiatycze-2.jpg

Powrót na początek strony