Babeczki z kremem

Babeczki z kremem KGW w Karakulach

 

 

Kruche babeczki z kremem

 

Składniki na ciasto

1   kg mąki krupczatki

50 dkg masła roślinnego

30 dkg cukru pudru

3   łyżeczki proszku do pieczenia

1   cukier waniliowy

9   żółtek

1   całe jajko

 

Składniki na krem

2   żółtka

½ szkl cukru pudru

2  szkl mleka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 i ½ łyżki mąki pszennej

1 masło

½ cytryny

1 olejek waniliowy bądź śmietanowy

Galaretka do dekoracji.

 

Sposób przygotowania ciasta

Babeczki przygotowujemy 2 dni wcześniej! Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki. Masło wyjmujemy z lodówki, siekamy nożem razem z mąką, lekko rozcieramy w dłoniach, łącząc składniki. Dodajemy żółtka i 1 całe jajko. Wyrabiamy ciasto (niezbyt długo, do połączenia składników) i odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Po 10 minutach odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy kuleczki. Wkładamy je do foremek uprzednio posmarowanych olejem i uciskamy kciukiem. Pieczemy w temperaturze 170 st. około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremek. Po ostudzeniu wkładamy do pojemnika ,może być plastikowy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po dwóch dniach dekorujemy kremem, galaretką i owocami.

Sposób przygotowania kremu

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą  masę, dodajemy 1/3 szklanki  mleka, mąkę i nadal ucieramy, Az składniki się połączą. Dolewamy resztę mleka. Nadal ucieramy. Po dokładnym połączeniu składników, masę przekładamy do garnka z podwójnym dnem. Stawiamy na najmniejszy palnik i gotujemy, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z ognia, studzimy masę. W tym czasie kostkę masła wkładamy do miski i ucieramy na gładko.

Po ostudzeniu masy dodajemy do ukręcone masło, olejek zapachowy i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Przygotowujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością wody, by była sztywna. Po jej utwardzeniu, kroimy ją w kostkę.

Ostudzonym kremem i galaretką dekorujemy upieczone dwa dni wcześniej babeczki. Na wierzch można ułożyć mały owoc np. borówkę amerykańską.

 

Produkty polecane:

- mąka -  https://produkty.podlaskie.eu/pzz

- masło - https://produkty.podlaskie.eu/osmhajnowka

babeczki na desce do krojenia

Powrót na początek strony