- Strona główna
- Kącik KGW
- Wielkanocne gotowanie
Udziec z indyka w porach
Udziec z indyka w porach KGW w Obrubnikach Misz Masz
Udziec z indyka w porach
Składniki
Udziec z indyka – ok. 1,5 kg
2 szt. pora,
2 łyżki stołowe przyprawy do indyka
1 szklanka majonezu (nie może być słodki)
1 łyżka tłuszczu (do wysmarowania naczynia do zapiekania)
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, suszymy. Z udźca wykrajamy kość. Pozostałe mięso kroimy w grube plastry i nacieramy przyprawą do indyka. Zawijamy w folię (spożywczą) i zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień odwijamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Pory myjemy, kroimy w krążki. Układamy pokrojone warzywo na mięsie. Następnie wszystko zakrywamy majonezem, tak by pokrył całe pory. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni do miękkości, ok. 1,5 godz.
Polecane produkty:
- majonez - https://produkty.podlaskie.eu/majonezdazynka