Żurek z jajkiem i białą kiełbasą
Żurek wielkanocny z jajkiem i białą kiełbasą
Żurek wielkanocny z jajkiem i białą kiełbasą
Składniki
2 litry wody
25 dkg żeberek wędzonych
30 dkg białej kiełbasy
2 małe ziemniaki
1 cebula
1 marchew
¼ małego selera
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskie
4 ugotowane jajka
125 ml śmietany 18 %
przyprawy: sól 1 łyżeczka, pieprz naturalny ½ łyżeczki, pieprz ziołowy ½ łyżeczki , majeranek 1 łyżka, chrzan 1 łyżeczka, zakwas 1 szklanka
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania
Do garnka z wodą wkładamy umyte żeberka i gotujemy ok. 30 minut. Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w kawałki, ziemniaki w kostkę. Do garnka z żeberkami dodajemy włoszczyznę (cebulę, marchew, seler) liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy następne 30 minut. Do wywaru wkładamy białą kiełbasę w całości i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Wyjmujemy z zupy kiełbasę i żeberka, a do wywaru dodajemy pokrojone w słupki ziemniaki, zakwas i majeranek. Gotujemy ok. 10 minut do miękkości ziemniaków. Garnek odstawiamy z ognia. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chrzanem. Całość zaprawiamy śmietaną.
Wyjętą z wywaru kiełbasę białą kroimy w krążki, z żeberek obieramy mięso i kroimy w kostkę. Mięso i kiełbasę wkładamy do bulionówek, zalewamy żurkiem, dodajemy połówki ugotowanych na twardo jajek. Dekorujemy natką pietruszki.
Produkty polecane:
- przyprawy: https://produkty.podlaskie.eu/runo
- śmietana - https://produkty.podlaskie.eu/osmlapy
- wędliny - https://produkty.podlaskie.eu/biebrzanskiesmaki