Wielkanoc po podlasku
Kto wie najlepiej, jak przygotować najsmaczniejszą Wielkanoc? Strażniczki tradycji i regionalnych kulinariów, czyli Koła Gospodyń Wiejskich! Prezentujemy trzy świąteczne inspiracje na wielkanocny stół po podlasku!
W ramach akcji „Wielkanocnego gotowania z Podlaskim Centrum Produktu Lokalnego” w 2023 r. poprosiliśmy KGW z regionu o ich przepisy na świąteczny stół. Odwiedziliśmy siedem kół z regionu: KGW w Karakulach, KGW „Misz-masz” w Obrubnikach, KGW „Szeroka Struga” w Łapach Pluśniakach, KGW Ogrodniki, KGW w Tołwinie, KGW Słochy Annopolskie.
Na naszych oczach powstawały wspaniałe ciasta, pieczenie, sałatki, pierogi i wędliny. Gospodynie dzieliły się z nami przepisami z ich rodzinnych zeszytów, babcinych kuchni, opowiadały o lokalnych zwyczajach kulinarnych. Tak postała internetowa miniksiążka kucharska z podlaskimi przepisami na święta. Dostępna jest na stronie: https://pcpl.wrotapodlasia.pl/pl/kacik-kgw/wielkanocne-gotowanie-z-podlaskim-centrum-produktu-lokalnego.html
Tuż przed tegorocznymi świętami - na zaostrzenie przedświątecznego apetytu i jako inspirację do tworzenia świątecznego menu - wybraliśmy trzy przepisy:
- zupa chrzanowa – propozycja KGW „Szeroka Struga” w Łapach-Pluśniakach
- kiełbasa biała – autorstwa KGW „Misza Masz” w Obrubnikach
- mazurek wielkanocny – przygotowany przez KGW w Słochach Annopolskich
Pod każdym z nich znajdziecie Państwo nasze propozycje produktowe – kierujące do podlaskich twórców żywności zarejestrowanych w naszej bazie: produkty.podlaskie.eu.