Podlaskie na święta – last minute
I choć czas na zamówienia na zestawy i pakiety świąteczne już minął, w firmowych sklepach lokalnych producentów, wpisanych do bazy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, jeszcze można się zaopatrzyć w niezbędne na świąteczny stół pyszności. Pierogi, ciasto, wędliny, a nawet ryby – z Podlaskiego, najlepsze na święta!
Pieróg na święta
Polskie święta Bożego Narodzenia to raj dla pierogomaniaków! Pierogi z kapustą i grzybami, z makiem, z grzybami, pieczone, smażone, gotowane – pełen wybór na prawie każdym stole. W świątecznej ofercie firmy Solana (z pow. siemiatyckiego), słynącej z kiszki ziemniaczanej i pierogów, tegoroczną nowością są pierogi wigilijne z grzybami leśnymi. Cienkie ciasto pierogowe i zbierane w podsiemiatyckich lasach grzyby – to idealne połączenie! Jak twierdzi szefowa Solany Ewa Boguszewska, receptury na wszystkie produkowane w jej firmie przysmaki pochodzą zarówno od jej rodziny, jak i pracowników.
– Zrobiliśmy konkurs na recepturę pierogowego ciasta – zdradza pani Ewa. – Przepis naszej pani Kasi, która go ma od swojej teściowej, był najlepszy!
Pierogi z Solany [dane kontaktowe i adresy sklepów w naszej bazie – dop. red.] można kupić w sklepach firmowych w Wiercieniu i Białymstoku.
Pierogi, ale też krokiety, barszcz i coś na pierwszy dzień świąt, czyli m.in. pasztet w wielu smakach proponuje Spiżarnia Wielbut. Jej właścicielka, Monika Kosiorek-Olbryś, zdobywczyni wielu nagród w konkursach kulinarnych, w swoich trzech już sklepach w Łomży i Białymstoku poleca garmażerkę swojego wyrobu.
Przygotowuje ją w Konarzycach, w rodzinnym „Zajeździe Herbu Wielbut”. Stamtąd codziennie wysyła transport ze świeżutkimi wyrobami do swoich firmowych punktów. Największą popularnością cieszą się przed świętami rozmaite pierogi, krokiety (z kapustą, z kapustą i grzybami), ale też pasztety. A tych jest naprawdę duży wybór: z kaczki, z indyka, z perliczki, drobiowy, wieprzowy, ale też z selera i z ciecierzycy.
Przed świętami możecie kupić wyroby Spiżarni Wielbut w sklepach w Łomży i Białymstoku. Debiutują też w tym roku na świątecznym jarmarku na białostockim Rynku Kościuszki.
Podlaskie mięso najwyższej jakości
Pasztet wieprzowo-wołowy z żurawiną to świąteczna propozycja białostockiej Sztuki mięsa - Rzeźnik. I choć czas na zamówienie świątecznych przysmaków przy ul. Krakowskiej już minął, to w tzw. wolnej ofercie w sklepie nadal czekają na was znakomite przysmaki z mięsa od podlaskich hodowców, m.in.: schab wieprzowy przygotowany metodą sous vide – w ziołach i w majonezie; kiełbasy wędzone i długodojrzewające, pieczona karkówka czy iście podlaski smalczyk wieprzowy z suszoną śliwką [dane kontaktowe do Sztuki mięsa - Rzeźnik w naszej bazie – dop. red.]
Podlaskie, tradycyjne wędliny to pasja właścicieli sokólskiej firmy ANCYPO-Mizer [dane adresowe sklepów firmowych w naszej bazie – dop. red.]. Receptury wywodzące się z dawnej kuchni Kresów Wschodnich odtwarzają i promują dla zachowania kulinarnych tradycji regionu. W świątecznej ofercie jest np. Kindziuk sokólski dojrzewający – zdobywca ogólnopolskiej nagrody kulinarnej „Perła” w 2018 r. - to kawałki mięsa wieprzowego, boczku i słoniny włożone w żołądek wieprzowy. Ściskany najpierw między deskami, potem długo dojrzewa, aż do 8 miesięcy!
Królewska ryba na talerzu
Poszukując popularnej, wigilijnej ryby - czyli karpia, warto pytać o tego królewskiego z Knyszyna! Wiecie, że ta oryginalna linia genetyczna jest datowana na XVI w. ? Jej hodowlę w Podlaskiem zapoczątkował ostatni z Jagiellonów król Zygmunt August. W 2022 r. karp knyszyński został wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.
Dzisiejsze karpie są hodowane w stawach m.in. założonych jeszcze w czasach królewskich. Największy z nich, położony na terenie wsi Czechowizna, pochodzi z ok. 1557 r. Do dziś jest największym stawem karpiowym w Polsce i jednym z największych w Europie (powierzchnia zalewu to ok. 450 h). Produkcja karpia w Knyszynie – prowadzona dziś przez spółkę Gospodarstwo Rybackie z Ełku odbywa się w cyklu trzyletnim. Ryby nadają się do sprzedaży, jako ryby hodowlane, gdy osiągają wiek 3 lat.
– Nasze karpie dokarmiane są zbożem, głównie pszenicą, pszenżytem oraz jęczmieniem pochodzącym z lokalnych gospodarstw rolnych. To gwarantuje niepowtarzalny, wyjątkowy smak naszej ryby – zapewnia Grzegorz Buraczewski, prezes spółki [dane kontaktowe do sklepów i punktów sprzedaży karpia knyszyńskiego w naszej bazie – dop. red.]
Słodka tradycja
Święta bez słodyczy – trudno sobie wyobrazić. Warto zatem zadbać, by było one tak wyjątkowe, jak nadchodzący, świąteczny czas. Na pewno gwarantują to nam tradycyjne, regionalne ciasta: makowce, serniki, pierniki np. z hajnowskiej cukierni Joanny Bińczyckiej [dane adresowe Cukrowych Fantazji w naszej bazie – dep.] Ta pasjonatka cukiernictwa specjalizuje się też w Hajnowskim marcinku, cieście wyjątkowym dla naszego regionu. Jak prawidłowo go przygotować - nauczyła nawet Karola Okrasę!
Hajnowski marcinek to kilkadziesiąt cienkich płatów ciasta przekładanych śmietanowym kremem z nutą cytryny. Tajemnicą jest surowiec - śmietana z OSM Hajnówka [jest w naszej bazie – dop. red.].!
Powiewem wielkiego świata może być wybór ciast i smaków z sokólskiej Starej Szkoły [dane do nich w naszej bazie – dop. red.]. Do wyrobu swoich przysmaków stosują surowce premium, zarówno ze świata, jak i z regionu. W ich sklepie stacjonarnym, bo na zamówienia on-line może być już za późno, warto się zaopatrzyć w orzechowe i czekoladowe kremy – niezwykle gładkie i aksamitne. Są też znakomite wypieki: strucle makowe, serniki, włoska babka Panettone, ale i Podlaski miodownik. I – oczywiście – słynne lody w wielu smakach!
Urszula Arter, Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego
fot.: arch. UMWP i producentów