Produkt lokalny
Często używamy pojęcia "produkt lokalny". Co prawda nie ma jednolitej, powszechnie obowiązującej definicji, ale na potrzeby prowadzonych działań posługujemy się własną. Przeczytaj tekst i sprawdź jak rozumiemy to pojęcie w PCPL.
Produkt lokalny: w tym przypadku nie ma definicji odnoszącej nas do określonych przepisów. Jest to nazwa potoczna na żywność pochodzącą z najbliższej okolicy. Pojęcie "produkt lokalny" często stawiane jest w opozycji do żywności masowej (chociaż duże w tym uproszczenie, bo warto, aby produkty o wysokiej jakości stawały się masowe). Niektórzy wiążą pojęcie „lokalności” z określonym dystansem, który producent musi pokonać, aby dotrzeć do konsumenta. Pojęcie to można również powiązać z cieszącą się coraz większym zainteresowaniem ideą „kilometra zero”, czy też "krótkich łańcuchów dystrybucji".
Na potrzeby inicjatywy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, przyjmujemy bardzo szeroką definicję, której esencję można zawrzeć w kilku punktach:
- produkty rolne lub surowce w znacznej części pochodzą z terenu województwa podlaskiego,
- produkt naturalny, świeży lub konserwowany bez udziału sztucznych substancji dodatkowych,
- wytwarzany w regionie,
- wyróżniający się jakością lub specyfiką na tle innych produktów danego rodzaju,
- producent angażuje się w promocję regionu oraz wyraża zainteresowanie współpracą z samorządem terytorialnym. Ten stan rzeczy potwierdza wypełniając ankietę [link zewnętrzny do ankiety],
- na obecnym etapie nie stosuje się specyficznych oznaczeń na poziomie opakowania, aczkolwiek producenci rejestrowani są w oficjalnej bazie na stronie produkty.podlaskie.eu.