Lista artykułów - Polecane poradniki i opracowania
-
19 gru 2023, 14:23
Poradnik "miodowy" już dostępny
****Aktualizacja 17.11.2023 r.*** Poradnik "miodowy" już dostępny -
4 kwi 2022, 08:53
Foodbuy – nowy kanał dystrybucji do HoReCa
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej informuje o otwarciu nowego, internetowego kanału dystrybucji żywności do gastronomii. -
21 mar 2022, 13:38
Ekozakupy
Jak rozpoznać produkty ekologiczne i uwzględnić je w specyfikacjach przetargowych? Dowiedz się z poradnika przygotowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wspólnie z Urzędem Zamówień Publicznych. -
27 maj 2021, 11:59
Uprawa ziół i możliwości ich wykorzystania
Przypominamy publikację z 2013 r. na temat ziół, która powstała w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Pozycja obowiązkowa dla rolników planujących przygodę z tego rodzaju uprawami i pasjonatów. -
Często mówi się, że "Podlaskie jest województwem ekologicznym". W 2018 r. postanowiliśmy sprawdzić, jak przedstawiają się fakty. Przypominamy dziś raport przygotowany przez PAN.
-
2 kwi 2021, 12:20
Europejski poradnik dla serowarów
Europejski Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych w Produkcji Rzemieślniczych Serów i Produktów Mleczarskich jest źródłem dobrych praktyk, zatwierdzonym przez Komisję Europejską. Przypominamy i polecamy tę publikację wszystkim zainteresowanym. -
5 kwi 2022, 11:16
Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka
Publikacja „Poradnik Dobrych Praktyk Higienicznych Wytwarzania Serów i Innych Produktów Mleczarskich w Farmerskim Przetwórstwie Mleka” zawiera opis zagadnień związanych z bezpieczeństwem i higieną produkcji przy przetwórstwie mleka na sery i inne produkty mleczarskie. -
21 wrz 2020, 12:32
Wymogi dot. przetworów mlecznych z rozp. 853/2004
Ze względu na wygodę serowarów, wyodrębniliśmy odpowiedni wycinek rozporządzenia, mającego zastosowanie do produktów mlecznych. -
21 wrz 2020, 12:23
Przykładowa dokumentacja GHP/GMP i HACCP
Zachęcamy do skorzystania z przykładowej dokumentacji opracowanej przez ekspertów. Dobra dokumentacja powinna być wykonana osobiście. Zobacz, jak można ją przygotować -
21 wrz 2020, 12:35
Raport zespołu ds. produktów tradycyjnych i regionalnych
Dlaczego poradniki branżowe są tak ważne? Zachęcamy do zapoznania się z wynikiem pracy ekspertów Kancelarii Prezesa Rady Ministrów