Podlaskie z Perłami i medalem na "Smakach Regionów 2023"

Stoisko Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego - na zdjęciu przedstawiciel firmy Kornino

Podczas poznańskich targów „Smaki Regionów” – 29.09-1.10 - podlascy producenci otrzymali medal Międzynarodowych Targów Poznańskich oraz siedem „Pereł” – głównych nagród w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zobacz, jak wyglądało stoisko Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego.

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego w Poznaniu

Na targach "Smaki Regionów" mieliśmy stoisko, którego motywem przewodnim była promocja bazy produkty.podlaskie.eu, w której zbieramy najsmakowitsze opowieści produktowo-kulinarne z województwa podlaskiego. Targom towarzyszyły rozliczne konferencje, rozstrzygnięto również konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo oraz wręczono prestiżowe nagrody targowe.

Sukces "Zarzeckich" - „Ser koryciński swojski” na podium

Na gali wręczenia medali Międzynarodowych Targów Poznańskich, z rąk m.in. wiceprezesa zarządu grupy MTP Filipa Bittnera, medal za „Ser koryciński swojski” odebrali przedstawiciele podlaskiej firmy „Zarzeccy”. To duże wyróżnienie, bo do tegorocznej walki o medale zgłoszono blisko 100 produktów z całej Polski!
Podlascy perłowicze.

Podlaskie otrzymuje kolejne "Perły"

Podczas uroczystości finałowego rozstrzygnięcia ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”, organizowanego od ponad 20 lat przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z ośrodkami doradztwa rolniczego i samorządami województw, główne nagrody „Perły” odebrało aż siedmiu podlaskich producentów żywności, w tym dwa koła gospodyń wiejskich:

1.    Masarnia Dyczewscy (Suwałki) – za wyrób mięsny „Korona weselna”
2.    Tadeusz Kruszewski „Pasieka Majowa” (Szepietowo) – za „Miód znad Buga”  
3.    Regina Pik „Ciasta Reni” (Puńsk) – za „Mrowisko”
4.    Stowarzyszenie Moszczonka (Moszczona Pańska) – za „Podlaski kisiel owsiany”
5.    Marta Grygoruk z Koła Gospodyń Wiejskich „Hołodzianki” (Hołody) – za „Wigilijne pączki z kapustą”
6.    Koło Gospody Wiejskich z Radziłowa – za rybny wyrób „Jaziowe nóżki” oraz zestaw dań: „Safor” i pierogi z ze szczupakiem.

Tysiące targowych gości

Dodajmy, że podczas poznańskich targów „Smaki Regionów” województwo podlaskie prezentowało się obok innych 14 regionów Polski. Na stoisku Podlaskiego można było znaleźć wyroby grzybowe rodzinnej firmy „Jackiewicz J” z Hajnówki, zioła liofilizaty owocowe i warzywne firmy „Kornino”, miód pitny Dawida Olesiuka z Podlaskiej Miodosytni, malinowe susze, herbaty i dżemy rodziny Orłowskich, ciastka i inne wypieki „Siedliska u Gąski” a także mąki i kasze od Podlaskich Zakładów Zbożowych S. A. Pracownicy Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego, które skupia w swojej bazie produkty.podlaskie.eu producentów żywności z regionu, prezentowało podczas degustacji również inne smakołyki: korycińskie sery rodziny Łukaszuków - „Serowar Podlaski”, miody i przetwory owocowe firmy „Matecznik” z Hajnówki, oleje i pasty z pestek „Olejowych Smaków” z Turośni Kościelnej, jabłkowy sok Jana Skibickiego z „Sajsadu” z Kurian, rokitnikowe przetwory firmy „Szarłat” z Cibor Gałeckich, bezalkoholowe cidery spółki „Cydr Podlaski” z Narwi. Oprócz tego na stoisku Podlaskiego można było spróbować wszystkich produktów i dań nagrodzonych „Perłami”.

Trwające trzy dni targi „Smaki Regionów” na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich średnio odwiedzało dziennie blisko 10 tys. osób.

Powrót na początek strony