Drożdżowe pierogi z mięsem Stowarzyszenie „Moszczonka” z Moszczony Pańskiej

Drożdżowe pierogi z mięsem Stowarzyszenie „Moszczonka”

na złoto usmażone na głębokim tłuszczu pierożki z mięsem na drewnianej tacy na brązowym obrusie obok pęknięty orzech włoski i gałązki z igłami

Składniki

Ciasto

  • 1 kg mąki
  • 3-4 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 2,5 szklanki przegotowanej, ciepłej wody
  • sól

Farsz

  • około 0,5 kg. łopatki wieprzowej
  • około 0,6 kg. golonki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • przyprawy: pieprz ziołowy, pieprz naturalny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, sól

Sposób przygotowania

Ciasto: Do miski wsypujemy, przesianą przez sito mąkę. W drugiej misce rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dolewamy ciepłą wodę. Mieszamy na gładką masę i odstawiamy na ok. 20 min., aż drożdże zaczną pracować. 

Drożdże wlewamy do miski z mąką i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto jest elastyczne i odchodzi od ręki, rozwałkowujemy na płaty, z których wykrawamy (np. szklanką) krążki na pierogi.

Farsz:

Mięso z łopatki płuczemy, kroimy w dużą, grubą kostkę. Golonkę myjemy, czyścimy i w całości – razem z pokrojoną łopatką - wrzucamy do garnka. Zalewamy niewielką ilością wody (by przykryć składniki) , dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok.1 godz. pod przykryciem. Po ugotowaniu studzimy, mięso oddzielamy od kości  i razem z warzywami przekręcamy przez maszynkę do mięsa o średnich oczkach. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, na złoto.

Do zmielonego mięsa z warzywami dodajemy podsmażoną cebulkę i dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku. Gdy farsz jest zbyt suchy, można dolać do niego trochę wywaru z gotowanego mięsa z warzywami.

Pierogi:

Na każde wykrojone z ciasta kółko nakładamy 1 łyżkę stołową farszu (w zależności od wielkości krążka). Zlepiamy brzegi mocno ściskając.

W garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy pierogi, tak aby swobodnie pływały w tłuszczu. Gdy się zarumienią wyjmujemy z garnka na papierowy ręcznik do obsuszenia i przekładamy na talerz.

Do przygotowania pierogów polecamy mąki z podlaskich młynów, np.:
PZZ - https://produkty.podlaskie.eu/pzz
czy Młynu w Suwałkach - https://produkty.podlaskie.eu/mlynsuwalki

 
Powrót na początek strony