Jakość serów lokalnych – spotkanie konsultacyjne

grupa ludzi siedząca przy stole

Zespół Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego - na prośbę podlaskich producentów - zorganizował spotkanie z Wojewódzkim Inspektorem Weterynaryjnym ds. bezpieczeństwa żywności – koordynatorem Zespołu do spraw bezpieczeństwa żywności.

Spotkanie było okazją do pozyskania wiedzy o stanie serowarstwa w regionie. Oprócz przedstawicieli Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii oraz Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego wzięli w nim udział reprezentanci: Stowarzyszenia Producentów Sera Korycińskiego, Stowarzyszenia „Macierzanka” z Wiżajn oraz Stowarzyszenia „Serowarów Farmerskich i Zagrodowych”. W jego trakcie producenci mieli okazję do uzyskania fachowych wskazówek odnośnie przepisów prawa żywnościowego.

Serowarów najbardziej interesowało zagadnienie częstotliwości badań właścicielskich produktu gotowego oraz optymalizacja kosztów w tym zakresie. Poruszono również tematykę aspektów praktycznych warunków przechowywania produktów świeżych podczas ich sprzedaży w plenerze. Ponadto przedstawiciel Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii podkreślił istotność wdrażania wewnętrznego systemu identyfikowalności poszczególnych partii produktu, gdyż każdy producent powinien mieć możliwość określenia pochodzenia surowca, który został wykorzystany do produkcji każdego produktu opuszczającego zakład. Obowiązek dotyczy nawet daty udoju mleka.

Zwrócono również uwagę na istotność opracowania kolejnych wytycznych dobrej praktyki, które zgodnie z unijnymi regulacjami prawa żywnościowego mogą być opracowywane przez sektory spożywcze. Przypomnijmy, że tego rodzaju poradnik – Zasady procesu produkcyjnego i higieny w zatwierdzonej urzędowo serowarni farmerskiej i rzemieślniczej, który został opracowany siłami Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego z udziałem środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, w 2017 r. uzyskał zatwierdzenie Głównego Lekarza Weterynarii. Od tego czasu jest on dostępny cyfrowo na stronie pcpl.podlaskie.eu.

Powrót na początek strony