Czym jest Lista Produktów Tradycyjnych?

Wyjaśniamy czym właściwie jest Lista Produktów Tradycyjnych, jakie są cele jej istnienia oraz przekazujemy podstawowe informacje o procedurze uzyskania wpisu.
...to oficjalny, krajowy rejestr prowadzony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znajdują się na niej produkty rolne, spożywcze i inne, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat. Wszystkie one stanowią element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane i są elementem tożsamości społeczności lokalnej.
Lista Produktów Tradycyjnych służy wyłącznie zbieraniu i rozpowszechnianiu informacji związanych z wytwarzaniem produktów tradycyjnych. Ma na celu identyfikację tradycyjnych produktów, a nie producentów wytwarzających tradycyjną żywność. Z wpisem produktu na Listę Produktów Tradycyjnych nie jest związana ochrona nazwy oraz kontrola zgodności produkcji z zadeklarowaną metodą wytwarzania. Nie wiąże się z tym również żadna opłata.
Wniosek o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych składa się do właściwego miejscowo marszałka województwa, który dokonuje jego oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który nastepnie dokonuje wpisu na Listę Produktów Tradycyjnych (jak to zrobić – czytaj tu - link przenosi do innej zakładki na stronie).
Produkt można zgłosić do jednej z następujących kategorii:
- Sery i inne produkty mleczne
- Mięso świeże oraz produkty mięsne
- Przetwory rybołówstwa, w tym ryby
- Warzywa i owoce (przetworzone i nie)
- Wyroby piekarnicze i cukiernicze
- Oleje i tłuszcze (masło, margaryna olej itp.)
- Miody
- Gotowe dania i potrawy
- Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe)
- Inne produkty
Lista produktów tradycyjnych może zostać wyświetlona w układzie wojewódzkim (link do strony Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi), produktów szukamy przeglądając ww. kategorie.